2010. június 9., szerda

"Szedésre érett már a fű..."

(Júniusban gyűjthető gyógynövények)

"Szedésre érett már a fű
Harmat suhog le róla
Csücsökre fogja pendelyét
A jó füvek tudója.

Úgy válogat, hogy szóban is
Elősorolja őket,
Igazlátókat, éltetőt,
Lélekcseréltetőket."(Kiss Anna)

Legismertebb júniusban gyűjthető gyógynövényeket szeretném felsorolni, inkább csak emlékeztetőül, hogy itt és most van "szedési" idejük.
A gyógynövénygyűjtés érdekes és kellemes foglalkozás. A napfény, a friss levegő már egymagában egészséges, hát még ha közben olyan gyógynövényekre bukkanunk, melyek megfelelő alkalmazása révén javul a közérzetünk, megőrizhetjük testünk egészségét és szépségét. A gyógynövények gyűjtése minden család kedvenc hétvégi szórakozása lehet...
Egy  kis gyógynövénygyűjtési etika, és egy pár  tanács...
-soha ne gyűjtsünk védett vagy ritka növényeket
-soha ne taroljuk le a helyet, ne vágjunk le ágakat(pl. galagonya, hárs, bodza gyűjtésekor)
-pontosan ismerjük fel a növényt amit gyűjtünk(pl.összetéveszthetjük mérgező növénnyel is)
-számos erős hatású, nagyobb mennyiségben vagy bizonyos részében  mérgező gyógynövény van, ezek házi felhasználását kerüljük
-tiszta helyről, legtöbb gyógynövényt napos, száraz időben ajánlatos gyűjteni, és árnyékos, meleg, szellős helyen szárítani (én a padláson szárítom a növényeket)

És a növények...
Fehér akác (Robinia pseudoacacia)
Az akácvirágot üde nyílásban , a fürtöktől lefosztva kell gyűjteni. Az akácvirág teája köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképzést megakadályozó hatású. Teakeverékekben ízjavítóul is alkalmazzák. 

Hárs(Tilia sp)
A kislevelű(Tilia cordata) és nagylevelűhársfák(Tilia cordata) virágait kell gyűjteni. Gyűjtésnél a fákat kímélni kell, csak a virágokat viselő ágvégeket szabad levágni.
Teája a legnépszerűbb háziszer meghűléseknél izzasztásra, köhögéscsillapításra, idegerősítőnek, vértisztítónak, enyhe szívműködést serkentőnek.

Fekete bodza (Sambucus nigra)
A bodzának üdén nyíló virágzatát kell most júniusban gyűjteni. Úgy a gyűjtést mint a szárítást nagyon gondosan kell végezni, hogy a virágok megőrizzék eredeti szép világossárga színüket. Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. Íze kellemes, zamatos teakeverékek alkotórésze lehet.

Kamilla v. orvosi székfű(Matricaria chamomilla)
A kamillavirág világszerte a legismertebb, leggyakoribb háziszer. Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztést serkentő, izzasztó, fertötlenítő, gyomor- és bélbajokat megszüntető hatású. Külsőleg szemborogató, toroköblítő, foghúserősítő.



Kakukkfű(Thymus sp.)
A kakukkfű több változatban fordul elő, gyógynövénynek mindegyikük egyformán felhasználható. A növény virágos , leveles hajtását kell gyűjteni, az alsó elfásodott, levéltelen szárrészek nélkül. Teája vizeletkiválasztási, gyomor és légúti betegségekre kiváló gyógyszer.

Szeder(Rubus caesius)
A növény levélzetét kell gyűjteni.Teáját hasmenés ellen, valamint izzasztóul, vizelethajtóul fogyasztják.Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is használják.Teája kellemes mindennapi élvezeti ital.

Lándzsás útifű(Plantago lanceolata)
A növény kifejlett, ép, egészséges leveleit kell gyűjteni.Teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású. Régi népi szerként a friss levelekkel nehezen gyógyuló sebeket kezelnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése