2010. június 4., péntek

Nyíló orchideák a Hármaskő-hegyen

 Erdőn, mezőn tett kirándulásaink során gyakran találkozhatunk orchideákkal. Sokan elcsodálkozhatnak, hiszen ez a név a virágüzletekben szobanövényként kapható, trópusi orchideákkal társul. Pedig a mérsékelt égövben leginkább a Földközi-tenger vidékén, de térségünkben is, előfordulnak szépséges szép képviselőik. Európában megközelítőleg 350 orchidea faj ismert. Nálunk megtalálhatjuk őket erdőkben, bokrosokban, üde lápréteken, kaszálókon, de akár legelőkön és sziklagyepekben is.
Ha közelebbről figyeljük, kitárulkozik előttünk virágaik hihetetlen formagazdagsága, színváltozatossága, mely esetenként trópusi társaikéval vetekedik. Laikusok számára is könnyen felismerhető bélyegük a mézajak, mely a két belső lepellevéltől színében, alakjában és legtöbbször méretében is különbözik. Rendszerint ez adja meg az orchideavirág különös szépségét. A magház csavarodása miatt lefele, ritkán felfele fordul és tövén gyakran sarkantyúba öblösödik ki.
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy általában az orchideák rendkívül érzékenyek az élőhely minőségi változásaira, egy veszélyeztetett növénycsoport tagjai.
Veszélyeztetettségük és szépségük miatt minden hazai orchideafaj törvényes védelem alatt áll, virágaik leszedése, töveik kiásása tilos!


Egy rövid kirándulás során a Hármas-kőhegyre, négy kosborfélével sikerült talákozni,  alább őket mutatnám be:
 Agárkosbor(Orchis morio)-Kosborfélék
A kosborfajok érdekessége, hogy virágzó állapotban két gumójuk(ikergumó) van. Amelyik a csúcsán a földfeletti szárat viseli, az az idősebbik, az úgynevezett anyagumó, ennek belsejéből a tartaléktáplálék már a földfeletti szárba vándorolt, ezért az anyagumó fonnyadt, ráncos és megbarnult. A mellette levő fiatalabb gumó a leánygumó, ő "jelképezi a jövőt". Ennek rügyéből fejlődik a következő évi szár. Az agárkosbornak gumói épek, gömbölydedek.Többek között ezek a gumók nyálkaanyagokat tartalmaznak, amelyeket régebben gyógyszerek előállítására használtak fel.
Az agárkosbor két színváltozatát sikerült lefényképezni, egy rózsaszínes és egy sötétebb változatot.
Eurázsiai elterjedésű, gyakori fajunk. Más nevei: vitézfű, agármony, rókamony, embererőfű, bozsor, túróvirág, pernyike. Az “embererőfű” nevét két ikergumójának tulajdonított erejének köszönheti.
Védett növény!

Füles kosbor(Orchis mascula)-Kosborfélék

  
A rövid kis kirándulásunk során a fotón látható egyetlen példánnyal sikerült találkozni.


A füles kosbor, 15-50 cm magas kosborféle. Tőlevelei hosszúkás-lándzsásak v. visszás tojásdadok és legtöbbször a tövükön a szárral együtt apró, barnásfekete pontokkal tarkítottak.(a "mi " füleskosborunkon is jól látszottak ezek a pöttyök). A virágzata nyúlánk, laza fürt. A virágok nagyok, változatos színűek, legtöbbször bíborlilák. A lepellevelek hosszan kihegyezettek, szétállóak. A mézajak háromkaréjú, a karéjok fogas élűek, középső karéja nagyobb a két szélsőnél, alapi részén apró, bíborlila foltos. A sarkantyúja hengeres, tompa végű és többé-kevésbé vizszintesen v. kissé felfelé álló.
Védett növény!



Tarka kosbor(Orchis tridentata)-Kosborfélék
Egyetlen, még a nyílása kezdetén levő tarka kosborral találkoztunk. Fejtörést is okozott meghatározása, de tojásdad-lándzsás formájú tőlevelei, rózsaszínű virágai és a háromkaréjú, csipkés szélű és apró bíborpettyekkel tarkított mézajak arra engedett következtetni, hogy csak erről a fajról lehet szó.    Védett növény!
Madárfészek (Neottia nidus-avis)-Kosborfélék
Ez a növény "madárfészek" elnevezését  szoros, fészekszerűen egymásba fonódó gyökérzetéről kapta. Korhadéklakó kosborféle, földfeletti része, beleértve a virágokat, viaszosan sárgásbarna, zöld színanyagot alig tartalmaz.
A tápanyagfelvételt(amelyet más növények a klorofill segítségével állítanak elő) a gyökerén élő gombafajok segítik. Általában árnyas erdők lakói.Mi a  Hármas-kőhegy keleti, gyertyános-bükkös erdejében találkoztunk e faj képviselőivel.                           Védett növény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése